Marianne Persson inledde mötet, för att sedan överlämna till kurator Helén Alvåsen. Efteråt så var det dags för Go fika, med hembakade tårtor och kakor som Marianne och Christine bakat!

Temat var: Hur kan många av oss medlemmar, vara så positiva och glada, trots värk och andra problem med kroppen?

Det pratades och surrades härligt mycket och här är lite axplock från gruppens svar på orsaken till det positiva ryktet:

”Vi har ju inget val” ”Det blir bara värre om man klagar” Jag brukar träna yoga och det hjälper mig” ” Vill inte älta min smärta med andra” ”Rädd att verka gnällig” ”Värken blir inte bättre av att klaga” ”Vill hellre försöka glömma värken och prata om andra saker”


FÖRELÄSNINGEN

Marianne började mötet med att berätta delar av hennes liv som barnreumatiker. Trots att det är en mycket hemsk sjukdom, så valde hon att prata om vilka fördelar hon ändå fått, tack vare sjukdomen. På temat vi hade, så kunde hon berätta om hur ryktet om oss Reumatiker att vi är så positiva, gjorde en gång att sjukhuset valde att lägga Reumatiker och Strokepatienter på samma avdelning, med syftet att man trodde att Reumatikerna kunde bidra med positivare stämning! Tyvärr blev inte det så lyckat, eftersom även Reumatikerna hade det jobbigt och drogs ner i energin istället! Så man fick splittra grupperna istället! Marianne berättade också att det underlättar för henne att välja att se vad hon kan göra, istället för det hon inte kan göra! Dessutom att visualisera sina tankar om att hon är frisk och stark, trots mycket svår sjukdom. Det har hjälpt henne!


Sedan pratade Helén, om vad som verkligen händer i hjärnan vid långvarig smärta och att stressnivån ökar i kroppen, vilket gör att man lätt hamnar i psykiskt dåligt mående. Hur viktigt det är då att söka hjälp att vända sina tankar, där kan en kurator vara mycket behjälplig. 

Hon pratade också om ”Medveten närvaro”, eller Mindfulnes som det också kallas! Att låta hjärnan vila, genom att medvetet fokusera på in och utandning, stänga av alla intryck. Som hon visade oss och vi testade tillsammans hela gruppen. När stressnivån sänks i hjärnan, så kan de positiva tankarna lättare kunna ta plats.

Helén nämnde även Kognitiv beteendeterapi (KBT) där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.

Om du känner att du behöver samtalsstöd, så boka en tid med Kurator Helén Alvåsen på Reumatologi mottagningen.